Blodprop i benet

Hvad er en blodprop i benet?

En blodprop i benet er en tilstand med aflukning af oftest en dyb vene (dyb venetrombose), eller i sjældnere tilfælde en pulsåre i benet. De to tilstande er vidt forskellige hvad angår årsager, symptomer, behandling og prognose.

 

Hvor hyppig er en blodprop i benet?

Den dyb veneblodprop rammer ca. 1-2 personer ud af 1.000 hvert år, mens en pulsåre blodprop i benet kun rammer ca. 1-2 ud af 100.000 personer. En veneblodprop er altså 100 gange hyppigere end en pulsåre blodprop.

 

Hvorfor får man en blodprop i benet?

Det er ikke altid muligt at afgøre præcist hvorfor man får en dyb veneblodprop, men følgende faktorer øger risikoen: overvægt, p-piller, langvarig sengeleje eller flyvetur, rygning og kræft. Derudover ses der også at være en familiær disponering.  

En pulsåre blodprop opstår typisk på baggrund af hjerteflimmer, en udposning i en pulsåre eller åreforkalkning. I sjældnere tilfælde kan årsagen være at blodet er for tykt.

 

Hvad er symptomerne på en blodprop i benet?

Symptomerne på en blodprop i benet er vidt forskellige, afhængigt af hvilken af de to tilstande, der er tale om. En dyb veneblodprop medfører hævelse, rødme, varme og smerter i benet. River en mindre del af blodproppen sig løs, og sætter sig fast i lungerne vil man opleve åndenød. En pulsåre blodprop har helt andre symptomer. Her bliver benet pludseligt koldt, smertende, følelsesløst og med nedsat kraft. Går der mere end 6 timer inden blodproppen opløses, kan der komme blivende vævstab i benet, med risiko for amputation.

 

Hvordan stilles diagnosen?

Lægen kan ofte stille diagnosen ud fra symptomerne, men yderligere undersøgelser er altid nødvendige for at bekræfte diagnosen en ultralydsscanning af benet.

 

Hvordan behandles en blodprop i benet?

Begge typer af blodprop i benet behandles med blodfortyndende medicin, for at forhindre yderligere blodprop dannelse. Ved en pulsåre blodprop behandles desuden med blodpropopløsende medicin eller operation. Er der gået over 6 timer fra symptomerne opstår til behandlingen iværksættes er der risiko for blivende vævsdød, som nødvendiggør en amputation.

 

Hvad skal man være særligt opmærksom på?

Pludseligt indsættende smerter i benet uden oplagt årsag, bør altid føre til omgående lægekontakt, da der kan være tale om en alvorlig tilstand.

 

Hvordan nedsætter jeg risikoen for at få en blodprop i benet?

Spis sundt, sluk tørsten i vand, vær fysisk aktiv dagligt, og undgå rygning og overvægt. Det er ingen garanti for ikke at blive ramt af en blodprop i benet, men det nedsætter risikoen væsentligt.

 

Hvordan er forløbet og prognosen?

Prognosen ved en blodprop i benet afhænger meget af, hvilken type der er tale om. En dyb venetrombose har oftest en god prognose uden varige mén, mens en pulsåre blodprop i benet ender med amputation i ca. 15% af tilfældene.

 

Vil du have et bud på, hvad dit symptom kan være? Prøv vores Sygdomsguide. Indtast dit symptom og svar på spørgsmålene. Testen er anonym.