Forstørret prostata

Hvad er forstørret prostata?

Forstørret prostata er en tilstand hvor blærehalskirtlen er større end normalt. Især området der omkranser urinrøret ses oftest at være forstørret. Hvis vævet vokser tilstrækkeligt, vil dette medføre at urinrøret delvist afklemmes, hvorved de klasiske symptomer på forstørret prostata opstår.

 

Hvor hyppig er tilstanden?

Forstørret prostata er en meget almindelig tilstand der forekommer hos ca. 50% af 50-årige og 70-80% af mænd over 60 år. Det er dog ikke alle der har symptomer. Således har kun 25% af mænd mellem 50 og 60 år symptomer.

 

Hvorfor får man forstørret prostata?

Forstørret prostata skyldes at prostata indeholder flere celler end normalt. Det vides ikke med sikkerhed hvorfor dette sker, men det skønnes at være en kombination af arvelige og miljømæssige faktorer

 

Hvad er symptomerne på forstørret prostata?

Pludselig og stærk vandladningstrang med eller uden urin lækage.

Hyppig vandladning.

Besvær med at starte vandladningen.

Slap stråle.

Afbrudt vandladning.

Behov for at trykke/presse for at få urinen ud.

Efterdryp.

Fornemmelse af ufuldstændig tømning.

Urinretention, hvor man pludseligt ikke kan komme af med vandet.

Nyresvigt er sjældent, men kan ses hvis blæren gennem længere tid ikke er blevet tømt ordentligt, og urinen derved er løbet tilbage i urinlederne og op til nyrerene.  

 

Hvordan stilles diagnosen?

Ultralydsscanning af prostata gennem endetarmen stiller diagnosen. Hvis lægen med en finger gennem endetarmen kan mærke at prostata er forstørret, og urin- og blodprøve kan udelukke at der er tale om infektion og kræft kan denne undersøgelse dog undlades.

 

Hvordan behandles forstørret prostata?

Medicinsk behandling anvendes hvis man har betydelige gener, der går ud over de daglige aktiviteter. Medicinen kan ikke helbrede tilstanden, men kan oftest reducere symptomerne betragteligt. Der findes 3 typer medicin til behandling af forstørret prostata.

  • Alfa-blokkere virker ved at få muskelcellerne i prostata til at slappe af, og dermed reduceres trykket omkring urinrøret. Effekten indtræder i løbet af de første uger efter opstart af behandlingen.
  • 5-alfa-reduktasehæmmere virker ved langsomt at reducere størrelsen på prostata. Det kan tage op til 6 måneder før man mærker effekten.
  • PDE-5-hæmmere bruges normalt til behandling af impotens, men har også vist sig at have en gavnlig effekt symptomerne ved forstørret prostata.

Kirurgi, oftest med skrælning af prostata, TUR-P, anvendes 

  • ved tegn til nyreskade
  • hvis der har været tilfælde med urinstop
  • hvis ikke den medicinsk behandling har hjulpet tilstrækkeligt
  • ved betydelig rest urin i blæren efter vandladning.

 

Hvad kan man selv gøre?

Tag dig god tid, når du er på toilettet og forsøg at slappe af under vandladningen.

Undgå at drikke væske efter kl. 18.00, da væske indtaget efter dette tidspunkt oftest medfører øget vandladning om natten.

 

Hvordan er forløbet og prognosen?

Tilstanden er kronisk, men generne kan oftest reduceret væsentligt med den rette behandling.