Hypothalamisk hypogonadisme

Hvad er hypothalamtisk hypogonadisme?

Hypotalamus findes i den nederste del af mellemhjernen og er ansvarlig for blandt andet reguleringen af forskellige hormoner i kroppen. Hvis Hypotalamus af forskellige årsager ikke udskiller til strækkeligt af hormonet GnRH, resulterer dette i nedsat udskillelse af østrogen. Denne tilstand betegnes hypothalamtisk hypogonadisme.

 

Hvor hyppig er hypothalamtisk hypogonadisme?

Hypothalamisk hypogonadisme er en meget almindelig tilstand, og den hyppigste årsag til uregelmæssig eller udebleven menstruation.

 

Hvorfor får man hypothalamtisk hypogonadisme?

I de fleste tilfælde er det ikke muligt at påvise en årsag til hypothalamisk hypogonadisme. Stort vægttab, overdreven træning, stress, kronisk sygdom samt ophør med p-piller øger dog risikoen for at få tilstanden.

 

Hvad er symptomerne på hypothalamtisk hypogonadisme?

  • Uregelmæssig menstruation.
  • Udebleven menstruation
  • Barnløshed (infertilitet)
  • Knogleskørhed hvis tilstanden står på i en længere årrække. 

Er din menstruation udebleven? Så TAG TESTEN. Ved at svare på nogle få simple spørgsmål, får du nogle bud på, hvad det kan være.

Testen er anonym, og kræver ingen brugeroprettelse.

Har du et andet symptom? Så indeholder Sygdomsguiden alle vores online tests. 

 

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen kan i nogle tilfælde stilles ved en blodprøve. I tilfælde med uregelmæssigt menstruation eller pletblødning vil det oftest være nødvendigt at udføre en ultralydsundersøgelse af underlivet, et celleskrab og en podning for at udelukke andre sygdomme med lignende symptomer.

 

Hvordan behandles hypothalamtisk hypogonadisme?

Tilstanden normaliseret oftest hvis den udløsende årsag fjernes. Hvis årsagen skyldes ophør med p-piller, vender menstruationerne oftest tilbage i løbet af nogle måneder.

 

Hvordan undgår jeg at få eller forværre tilstanden?

Undgå store vægttab, stress og overdreven fysisk træning.

 

Hvordan er forløbet og prognosen?

Tilstanden bedres oftest hurtigt hvis den udløsende årsag fjernes. I de tilfælde hvor årsagen er ukendt vil tilstanden oftest normaliseres med tiden.