Kighoste

Hvad er kighoste?

Kighoste er en infektion i luftvejene med bakterien Bordetella pertussis.

Infektionen er meget smitsom, og kan hos spædbørn, der ikke er vaccineret, have et alvorligt og i værste fald livsfarligt forløb.

 

Hvor hyppig er kighoste?

Kighoste forekommer hos ca. 1 ud af 6.000 personer årligt. Kighoste er tidligere blevet kaldt en børnesygdom, men over 40% af tilfældene ses hos personer over 20 år. Det skyldes at vaccinen, som indgår i børnevaccinationsprogrammet, kun giver beskyttelse i ca. 5-10 år.

 

Hvorfor får man kighoste?

Kighoste bakterien er meget smitsom, og overføres via sekret fra luftvejene via fx hoste, nys eller spyt. Symptomerne opstår fordi bakterien beskadiger de små fimrehår i luftvejene.

Kighoste smitter kun mellem mennesker, og kan ikke overføres fra dyr, fødevarer eller andet.

 

Hvad er symptomerne på kighoste?

Symptomerne på kighoste opstår oftest 5-10 dage efter man er blevet smittet. I nogle tilfælde dog først efter 3 uger.

Klassisk kighoste forløber typisk i tre stadier:

Forkølelses stadiet. er 7-21 dage med løbende næse samt let feber og hoste.

Anfalds stadiet, er karakteriseret ved hyppige anfald med hoste og vejtrækningsbesvær, der afsluttes med et kraftigt luftindtag og eventuelt hylende lyd fra struben (Kigen). Hosteanfaldene kommer hyppigst om natten, og kan især hos børn afsluttes med opkastninger. Feber ses ikke i dette stadie, som varer 1-6 uger.

Rekonvalescens stadiet, er en periode på 2-3 uger med aftagende symptomer.

Unge og voksne har ofte et forløb uden kigen og opkastninger.

Hos spædbørn kan hosten være fraværende, og eneste symptomer kan være vejtrækningspauser og blåfarvning af læber og hud på grund af iltmangel. Denne tilstand kan være livstruende.

 

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen kighoste stilles ved at pode med vatpind fra næsesvælget, og sende den til undersøgelse på et laboratorium.

 

Hvordan behandles kighoste?

Antibiotika at typen makrolider mindsker risikoen for at sygdommen spredes til andre, og kan eventuelt forkorte sygdomsforløbet, hvis behandlingen startes allerede i forkølelses stadiet. Antibiotika anvendes desuden forebyggende til børn under 2 år, som har været udsat for smitte, og endnu ikke har modtaget de to første vacciner. Er der kighoste i barnets husstand, anbefales det, at alle andre i husstanden også behandles.

Observation under indlæggelse anbefales til spædbørn og mindre børn, da kighoste hos denne gruppe, som nævnt, kan være livsfarligt.

 

Hvad skal man være særligt opmærksom på?

Kighoste hos spædbørn kan være livsfarligt.

 

Hvordan nedsætter man risikoen for at få kighoste?

Vaccination. Der vaccineres mod kighoste i børnevaccinationsprogrammet ved 3,5 og 12 måneders alderen, og igen i 5 års alderen. Vaccinen giver en beskyttelse på ca. 5-10 år. I nogle lande vaccineres gravide mod kighoste, så barnet er beskyttet de første 3 måneder indtil det bliver vaccineret. I Danmark anbefales dette kun i forbindelse med kighoste epidemier. 

Risikoen for at blive smittet med kighoste nedsættes desuden hvis man forsøger at undgå tæt kontakt med smittede, og opretholder en god håndhygiejne.

 

Hvordan er forløbet og prognosen ved kighoste?

Fra symptomerne starter til man er helt rask, går der typisk 4-8 uger.

Kighoste kan have et alvorligt, og i værste fald livsfarligt, forløb hos spædbørn, men anses ikke for farligt for andre aldersgrupper med et normalt immunforsvar.

Da beskyttelsen af både vaccinen og en tidligere infektion kun holder i ca. 5-10 år, kan man godt smittes med kighoste flere gange i løbet af livet.