Lungehindebetændelse

Hvad er lungehindebetændelse?

Lungehindebetændelse, pleuritis, er en irritationstilstand i lungehinderne, pleurae, som består af to lag. Det inderste lag omkranser lungerne, og det ydre lag beklæder indersiden af brystkassen. Mellem de to lag er der et tyndt lag væske (pleuravæske), som nedsætter friktionen, og gør at lungerne frit kan bevæge sig, når man trækker vejret. 

Lungehindebetændelse inddeles i tør og våd variant, afhængigt af om der er synligt væskeansamling mellem hinderne. Ansamlingen kan i nogle tilfælde være på flere liter, og være livsfarlig, hvis ikke den behandles. 

Billede af lungehinderne

 

Hvor hyppig er lungehindebetændelse?

Lungehindebetændelse er en relativt almindelig sygdom, da lungebetændelser ofte giver lungehindebetændelse.

 

Hvorfor får man lungehindebetændelse?

Lungehindebetændelse skyldes i de fleste tilfælde, at en lungebetændelse med virus eller bakterier spreder sig til lungehinderne.

I sjældnere tilfælde er årsagen en blodprop i lungen, leddegigt, nyresvigt, hjertesvigt, trykket ribben, ribbensbrud eller kræftsygdom i lungerne eller lungehinderne.

 

Hvad er symptomerne på lungehindebetændelse?

  • Smerter i siden af brystkassen
  • Smerteforværring ved hoste, nys og dyb vejrtrækning
  • Smerteudstråling til ryggen eller skuldrene
  • Overfladisk vejtrækning
  • Åndenød 
  • Hoste
  • Feber 

Har du ondt i brystkassen? Så TAG TESTEN. Ved at svare på nogle få simple spørgsmål, får du nogle bud på, hvad det kan være.

Testen er anonym, og kræver ingen brugeroprettelse.

Har du et andet symptom, så indeholder Sygdomsguiden alle vores online tests. 

 

Sygdomme med lignende symptomer

Nedenstående er ikke en fuldstændig liste, men nogle af de mest almindelige sygdomme, med symptomer der minder om lungehindebetændelse

 

Komplikationer til lungehindebetændelse

  • Væskeansamling mellem lungehinderne, pleuraeffusion, er den hyppigste komplikation til lungehindebetændelse. Ansamlingen kan være op til flere liter, og medføre at lungerne, og i nogle tilfælde de store blodkar i brystkassen, trykkes sammen. En tilstand der er livsfarlig, fordi blodtrykket kan blive for lavt, hypotension
  • Pusansamling mellem lungehinderne, empyem, ses oftest hvis årsagen er en bakteriel lungebetændelse.
  • Blodforgiftning, sepsis, opstår hvis infektionen spreder sig til blodbanen. Sepsis, ses næsten udelukkende ved lungebetændelser forårsaget af bakterier. Det er en livsfarligt tilstand, som kræver hurtig behandling med antibiotika ind i en blodåre. 

 

Hvordan stilles diagnosen?

Lægen får oftest mistanke om tilstanden ud fra symptomerne samt lungestetoskopi hvor karakteristiske gnidningslyde ofte, men ikke altid, kan høres.

Ved større væskeansamlinger mellem lungehinderne, vil lægen have sværere ved at høre luften passere ud og ind. Væsken vil ofte kunne ses på et røntgenbillede af lungerne eller ved en ultralydsscanning.

CT eller MR scanning giver mere detaljerede billeder, og anvendes hvis det mistænkes, at årsagen er en blodprop i lungen eller kræft. 

Hvis årsagen er usikker, kan man foretage en såkaldt pleurapunktur, hvor man stikker en kanyle ind mellem ribbenene og ind i lungehinden, og suger noget væske ud. Væsken undersøges på et laboratorium. Indgrebet foregår i lokalbedøvelse, er oftest hurtigt overstået og alvorlige komplikationer er sjældne. Hyppigste komplikation er, hvis nålen prikker hul på lungen, så den klapper sammen (pneumothorax). Oftest kræver det ikke nogen behandling, men hvis sammenklapningen er udtalt, kan det være nødvendigt at lægge et dræn og suge luften ud. 

 

Hvordan behandles lungehindebetændelse?

  • Fjernelse af udløsende årsag. Behandlingen retter sig primært mod årsagen til lungehindebetændelsen. Hvis det lykkes at fjerne årsagen, forsvinder lungehindebetændelse efterfølgende i løbet af kort tid. 
  • Smertestillende håndkøbsmedicin som paracetamol og ibuprofen kan anvendes ved behov for smertelindring, og ved kraftigere smerter, kan præparaterne kombineres. Husk dog altid at læse anvisningen på indlægssedlen inden opstart.
  • Hostestillende medicin. Da hoste oftest forværrer smerterne betydeligt, kan det komme på tale at behandle med hostestillende medicin, hvis hosten er tør. Er hosten slimet, bør man ikke anvende hostestillende medicin, da medicinen hæmmer
  • hosterefleksen, så slimen ikke bliver hostet op, og kan sætte sig til en lungebetændelse.
  • Pleurapunktur. Hvis der har dannet sig store mængder væske mellem lungehinderne, kan det være nødvendigt at tappe væsken for at lette vejrtrækningen. Proceduren er den samme som beskrevet ovenfor. 

 

Hvordan undgår jeg at få lungehindebetændelse?

Sund livsstil, god håndhygiejne og undgåelse af nedkøling nedsætter generelt risikoen for infektioner heriblandt lungebetændelse, og dermed også lungehindebetændelse.

 

Hvordan er forløbet og prognosen?

Forløbet og prognosen afhænger af årsagen til lungehindebetændelsen.

Hvis årsagen er en lungebetændelse, forsvinder symptomerne oftest i løbet af 1-2 uger, mens forløbet i de fleste andre tilfælde, ofte vil vare længere. 

 

Vil du have et bud på, hvad dit symptom kan være? Prøv vores online test. Indtast dit symptom og svar på spørgsmålene. Testen er anonym.