Mandelpropper

Redaktionen. 20/03/2023

Hvad er mandelpropper?

Mandelpropper er belægninger på mandlerne, som består af afstødte celler fra mandlerne, bakterier, madrester og affaldsstoffer. Belægningerne bliver dannet i de små hulrum i mandlerne.

 

Hvor hyppig er mandelpropper?

Den præcise forekomst af mandelpropper kendes ikke, men erfaringsmæssigt er det en relativt almindeligt forekommende tilstand.  

 

Hvorfor får man mandelpropper?

Den præcise årsag til at man får mandelpropper kendes ikke, men personer med særligt dybe hulrum i mandlerne eller tendens til hyppige halsbetændelser er i øget risiko.

 

Hvad er symptomerne på mandelpropper?

  • Små hvide belægninger på mandlerne.
  • Dårlig ånde i nogle tilfælde. Især ved større belægninger.

 

Hvordan stilles diagnosen?

Lægen stiller oftest diagnosen i forbindelse med en undersøgelse af mundhulen, og yderligere undersøgelser er sjældent nødvendige. 

 

Hvordan behandles mandelpropper?

Se an. Da mandelpropper er ufarlige og ofte falder ud af sig selv, behøver man ikke at fjerne dem, hvis ikke de giver nogen gener. 

Fjernelse af mandelpropperne. Er propperne kosmetisk skæmmende, eller har man dårlig ånde, kan man selv forsøge at presse dem forsigtigt ud. Lykkes det ikke, kan en øre-næse-hals læge være behjælpelig med dette.

Operation. Kun hvis man er generet af hyppige halsbetændelser eller meget dårlig ånde, kan det komme på tale at fjerne mandlerne. Operationen foregår i fuld bedøvelse, og tager ca. 45 minutter. Du skal forvente at være sygemeldt ca. 10-14 dage efter operationen grundet smerter og risiko for blødning. 

 

Hvordan nedsætter jeg risikoen for at få mandelpropper?

Da årsagen til mandelpropper er ukendt, er der ikke noget du selv kan gøre for at undgå at få dem.

Hvis man først har fået diagnosen, er det bedste du kan gøre at følge den anviste behandling  

 

Hvordan er forløbet og prognosen?

Mandelpropper er en godartet tilstand, der kun i sjældne tilfælde bliver så generende at mandlerne må fjernes.