Normal dårlig ånde

Hvad er normal dårlig ånde?

Dårlig ånde som ikke skyldes en sygdom.

 

Hvor hyppig er normal dårlig ånde?

Alle oplever af og til at få normal dårlig ånde.

 

Hvorfor får man normal dårlig ånde? 

Normal dårlig ånde skyldes oftest at de fødevarer vi indtager i sig selv indeholder flygtige stoffer som lugter, samt at nogle fødevarer nedbrydes af bakterier i mundhulen, hvorved der frigives især svovlholdige luftarter. De fleste vil f.eks. opleve at få dårlig ånde ved indtag af hvidløg, fedtrig og proteinrig mad samt alkohol. 

Mangel på spyt er en meget almindelig årsag til dårlig ånde, da spyttet er med til at fjerne de ildelugtende stoffer i vores mund. Manglende spytproduktion kan skyldes at man ikke drikker vand nok, men det kan også skyldes en sygdom i spytkirtlerne eller at man indtager et lægemiddel der nedsætter spytproduktionen. 

Rygning er en anden hyppig årsag til normal dårlig ånde.

Dårlig tandpleje, hvor den dårlige lugt både stammer fra gamle madrester mellem tænderne og betændelsestilstande i tandkødet, er også en hyppig årsag til normal dårlig ånde. 

 

Hvad er symptomerne på normal dårlig ånde?

Dårlig ånde, som typisk er særlig udtalt om morgenen.

 

Hvordan stilles diagnosen?

Lægen stiller diagnosen ud fra symptomerne, når andre årsager til dårlig ånde som f.eks. mandelpropper og paradentose er udelukket.

 

Hvordan behandles normal dårlig ånde?

Har man et stort indtag af fødevarer der medfører normal dårlig ånde, vil et nedsat indtag af disse fødevarer ofte kunne afhjælpe problemet. Det samme gælder rygning og alkohol. 

Tandbørstning og tandpleje minimum 2 gange dagligt er vigtigt, da nedbrydning af gamle madrester mellem tænderne samt ophobning af tandsten og plak også er nogle hyppige årsager til normal dårlig ånde. 

Drik vand og spis hyppigt, da det øger spytproduktionen, og dermed fjerner den dårlig lugt. Er man ikke i væskeunderskud, kan sukkerfrit tyggegummi være et godt middel til at stimulerer spytdannelsen. 

Hvis ovenstående tiltag ikke har hjulpet, og man er meget generet af den dårlige ånde, kan et mundskyllemiddel oftest afhjælpe problemet. Et mundskyllemiddel virker ved at neutralisere de stoffer og processer som forårsager dårlig ånde. 

 

Hvordan er forløbet og prognosen?

Normal dårlig ånde er en ufarlig tilstand, men i udtalte tilfælde kan generne være social invaliderende. Med den rette behandling, lykkes det dog oftest at reducere generne betydeligt.