Ondt i hoften | Tag testen

Hvad er ondt i hoften?

Ondt i hoften er en tilstand med smerter på ydersiden af hoften. Har du ondt i hoften, så prøv vores online test. Ved at svare på nogle få simple spørgsmål, får du nogle bud på, hvad du fejler. Testen er anonym, og kræver ingen brugeroprettelse. Har du andre symptomer, så finder du hele Sygdomsguiden her.

 

Hoftens anatomi

Hofteleddet er et kugleled, der danner forbindelse mellem bækkenet og lårbenet, og dermed tillader bøjning, strækning, ind- og udadføring samt rotation af benet. Ledfladerne er beklædt med brusk, så friktionen nedsættes. Inde i selvleddet findes et ledbånd, som stabiliserer leddet, og får blod til lårbenshovedet. Leddet er omgivet af en ledkapsel, der hæfter på hofteskålen via en tyk bruskskive; kaldet ledlæben. 

 

Hvor hyppig er ondt i hoften?

Hyppigheden af ondt i hoften stiger gradvist livet igennem, og stort set alle ældre mennesker oplever med mellemrum at have ondt i hoften. 

 

Hvorfor får man ondt i hoften?

Trochanterbursit er den hyppigste ikke-traumatiske årsag til ondt i hoften. Mindre hyppige årsager er tractus ilio-tibialis syndrom og meralgia paræstetica. Ved traumer som vrid og slag, kan der forekomme forstuvning, og især hos ældre knoglebrud.

Har du ondt i hoften, men er i tvivl om hvad årsagen er, så prøv vores online test. Ved at svare på nogle få simple spørgsmål, får du nogle bud på, hvad du fejler. Testen er anonym, og kræver ingen brugeroprettelse.

 

Hvilke andre symptomer kan der forekomme?

Udover smerter kan ondt i hoften være ledsaget af hævelse ved især trochanterbursit og knoglebrud, klikfornemmelse i hoften ved tractus ilio-tibialis syndrom eller øget hudfølsomhed på hoften ved meralgia paræstetica.

 

Hvordan stilles diagnosen?

Lægen får ofte mistanke om diagnoserne ud fra symptomerne, men til at stille den endelige diagnose, er det ofte nødvendigt med et røntgenbillede eller en scanning af hoften.

 

Hvordan behandles ondt i hoften?

Behandlingen af ondt i hoften afhænger af hvad årsagen er. Hoftebrud kræver oftest operation, mens de øvrige tilstande i mange tilfælde går over af sig selv, eller ved simpel behandling. 

 

Hvordan nedsætter jeg risikoen for at få ondt i hoften?

Jævnlig motion og undgåelse af overvægt nedsætter risikoen for at få ondt i hoften.

 

Hvordan er forløbet og prognosen?

Ondt i hoften har generelt en god prognose, om end forløbet i nogle tilfælde kan være langvarige.