Pustulosis palmoplantaris

Hvad er pustulosis palmoplantaris?

Pustolosis palmoplantaris er en hudsygdom med små blærer og bylder i håndflader og fodsåler.

Symptomerne er oftest svært invaliderende, og svære at behandle, men rygestop har vist sig effektivt.  

 

Hvor hyppig er pustulosis palmoplantaris?

Den præcise forekomst af tilstanden kendes ikke, men den er erfaringsmæssigt ret sjældent, og forekommer oftest hos kvinder mellem 20 og 60 år.

 

Hvorfor får man pustulosis palmoplantaris?

Man kender ikke årsagen til pustulosis palmoplantaris, men den skyldes ikke en infektion i huden, som mange tror. Undersøgelser har vist at der er en sammenhæng med psoriasis, og næsten alle der får pustolosis palmoplantaris er rygere. I enkelte tilfælde er tilstanden udløst af TNF-hæmmere, en type medicin, som anvendes bl.a til behandling af psoriasis. 

 

Hvad er symptomerne på pustulosis palmoplantaris?

Pustulosis palmoplantaris viser sig som et rødligt udslæt med små blærer og bylder i håndflader og fodsåler. Når blærerne heler op, bliver de brunlige og dækket med skorpe. Når skorpen falder af, ses en lille underliggende rød plet, der svinder med tiden. 

 

Hvordan stilles diagnosen?

Lægen stiller oftest diagnosen ud fra symptomerne, og yderligere undersøgelser er sjældent nødvendige.

 

Hvordan behandles pustulosis palmoplantaris?

Creme. Fugtighedscreme med højt fedt indhold i kombination med stærk binyrebarkhormon creme er den primære behandling af pustulosis palmoplantaris. Efter påsmøring kan området dækkes med husholdningsfilm for at øge effekten.

Specialist behandling. Svære tilfælde af pustulosis palmoplantaris behandles med piller indeholdende immunhæmmende stoffer i kombination med lysbehandling. Behandlingen er en specialist behandling, og kan kun ordineres af hudlæger. 

 

Hvordan nedsætter jeg risikoen for at få pustolosis palmoplantaris?

Undgå rygning.

 

Hvordan er forløbet og prognosen?

Tilstanden er kronisk og svær at behandle, men forløbet kan ofte mildnes, hvis man holder med at ryge. 

 

Vil du have et bud på, hvad dit symptom kan være? Prøv Sygdomsguiden. TRYK HER. Indtast dit symptom og svar på spørgsmålene. Testen er anonym.