Slidgigt

Hvilke andre betegnelser findes der?

Artrose

 

Hvad er slidgigt?

Slidgigt er en tilstand med helt eller delvis beskadigelse af brusk og underliggende knoglestruktur i et led

 

Hvor hyppig er slidgigt?

Slidgigt er en meget almindelig tilstand, der næsten udelukkende ses hos personer over 45 år. Har leddet tidligere i livet været udsat for beskadigelse (fx brud eller vrid) eller er man familiært disponeret, kan slidgigt dog opstå tidligere. Oftest rammes fingre, ryg, hofte, knæled og ankelled. 

 

Hvorfor får man slidgigt?

I de fleste tilfælde er slidgigt en del af den almindelige aldring. Ses svær slidgigt hos slægtninge i den nære familie (far, mor eller søskende) er risikoen for at man selv udvikler slidgigt let forhøjet. Overvægt øger risikoen for at udvikle slidgigt i de vægtbærende led dvs. hofter, knæ, ankler og fodled.

Tidligere kraftigt slag, vrid eller brud i et led kan med tiden medføre slidgigt hvis ledfladerne blev beskadiget eller bruddet ikke blev sat ordentligt på plads

 

Hvad er symptomerne på slidgigt?

Smerter og stivhed i det pågældende led er de mest almindelige symptomer ved slidgigt. I starten er symptomerne oftest kun til stede ved belastning, men efterhånden indtræder der også smerter i hvile. Leddet kan hæve op ved overbelastning, og i langvarige tilfælde bliver leddet kronisk hævet. Hvis store dele af brusken og knoglen er slidt, vil leddet ofte være fejlstillet.

 

Hvordan stilles diagnosen?

Lægen stiller oftest diagnosen ud fra symptomerne. I tvivlstilfælde vil en MR-scanning eller kikkertundersøgelser af leddet kunne stille diagnosen. Røntgenbilleder kan påvise slidgigt, men ofte første i moderate til svære tilfælde.

 

Hvordan behandles slidgigt?

Da der ikke findes nogen medicinsk behandling for slidgigt, retter behandlingen sig mod at lindre symptomerne.  Træning og øvelser evt med vejledning fra en fysioterapeut har oftest god effekt.

Smertestillende håndkøbsmedicin som paracetamol og ibuprofen har oftest god effekt ved behov for smertelindring. Ved kraftigere smerter kan præparaterne kombineres. Husk dog altid at læse anvisningen på indlægssedlen inden opstart.

I svære tilfælde hvor ovenstående ikke har haft tilstrækkeligt effekt, eller leddet er så beskadiget at det nedsætter funktionsniveauet væsentligt, kan det være nødvendigt at operere. I de større led som hofte og knæ vil man oftest vælge at indsætte et kunstigt led. Mindre led vil man ofte stivgøre.  

 

Hvordan undgår jeg at få slidgigt?

Da slidgigt oftest er en del af den almindelige aldring, er det bedste du kan gøre at leve sundt. Undgå overvægt og dyrk jævnligt motion.

 

Hvordan er forløbet og prognosen?

Tilstanden er kronisk, og udvikler sig gradvist livet igennem. Generne kan dog oftest reduceres væsentligt med den rette behandling.