Springerknæ

Hvad er et springerknæ?

Springerknæ er en irritationstilstand i den sene går fra den nedre kant at knæskallen og fæster på knoglefremspringet øverst på skinnebenet.

 

Hvor hyppig er springerknæ?

Springerknæ er en meget almindelig tilstand blandt idrætsudøvere, hvor aktiviteten indebærer mange hop fx. basketball, volleyball, håndbold osv.

 

Hvorfor får man springerknæ?

Det vides ikke med sikkerhed hvorfor man udvikler springerknæ, men man mener det skyldes små rifter i senen som opstår i forbindelse med at man hopper. Når rifterne heler op, dannes der arvæv, som ikke er ligeså elastisk som selve senen. Derved opstår der et øget træk på senetilhæftningerne.  

 

Hvad er symptomerne på springerknæ?

Smerter svarende til knæskallens nedre kant, som ofte stråler ned i skinnebenet er det mest almindelige symptom ved springerknæ. Smerterne forværres typisk under og efter fysisk aktivitet.

 

Hvordan stilles diagnosen?

Lægen stiller oftest diagnosen ud fra symptomerne, og yderligere undersøgelser er sjældent nødvendige.

 

Hvordan behandles springerknæ?

Aflastning og langsom genoptræning, evt ved hjælp af en fysioterapeut, som har stor erfaring med denne tilstand, er den primære behandling.

Operation kan blive nødvendigt hvis aflastning og genoptræning ikke har haft den ønskede effekt i løbet af 6 måneder.

 

Hvordan undgår jeg at få eller forværre tilstanden?

Undgå aktiviteter med mange hop. Hvis man først har fået diagnosen er det bedste du kan gøre at følge den anviste behandling.

 

Hvordan er forløbet og prognosen?

Springerknæ har en god prognose i de lette tilfælde, i svære tilfælde kan tilstanden blive kronisk.