Apopleksi (Slagtilfælde)

Hvad er en apopleksi?

En blødning eller blodprop i hjernen. I de tilfælde hvor symptomerne forsvinder indenfor 24 timer betegnes tilstanden transistorisk cerebral iskæmi (TCI).

 

Hvor hyppig er apopleksi?

Ca. 1 ud af 500 personer får årligt konstateret en apopleksi.

90% af tilfældene ses hos personer over 60 år, og i løbet af livet vil 1 ud af 6 personer opleve af få en apopleksi.

1 ud af 200 personer lever med følger efter en apopleksi.

 

Hvorfor får man apopleksi?

Blodprop i hjernen er årsag til ca. 85% af tilfældene, mens en hjerneblødning udgør ca. 15%.

Det er ikke altid at man kan påvise en årsag, men forhøjet blodtryk, overvægt, rygning, forhøjet kolesterol, sukkersyge, alkoholmisbrug og familiær tendens til blodpropper øger risikoen.

 

Hvad er symptomerne på apopleksi?

Symptomerne udvikler sig oftest i løbet af sekunder til minutter, og afhænger af hvor i hjernen blodproppen eller hjerneblødningen sidder.

De mest almindelige symptomer er lammelse i ansigt, arm og/eller ben, talebesvær og synkebesvær samt udfald af den ene halvdel af synsfeltet.

I efterforløbet er det ikke ualmindeligt at nogle udvikler træthed, angst og/eller depression.

 

Hvordan stilles diagnosen?

En MR scanning af hjernen kan stille diagnosen. I de tilfælde hvor kapaciteten til at udføre en akut MR scanning ikke er stor nok på det pågældende sygehus, bruges en CT scanning af hjernen. Denne kan udelukke en blødning, således at man kan påbegynde blodpropopløsende og/eller forebyggende behandling.

 

Hvordan behandles en apopleksi?

Hvis årsagen er en blodprop i hjernen og behandlingen iværksættes indenfor 4.5 time fra symptomdebut bedres prognosen væsentligt. Det skyldes at man i de tilfælde kan behandle med blodpropopløsende medicin. Er tidsfristen overskredet er behandlingen primært rettet mod at forebygge nye blodpropper. Dette gøres med blodfortyndende medicin samt behandling af evt. forhøjet blodtryk, kolesterol eller sukkersyge mv. Livsstilsændringer i form af rygestop, vægttab og motion er også meget vigtigt.

I de tilfælde hvor årsagen er en hjerneblødning vil man operere i de tilfælde hvor tilstanden er livstruende. Operationen retter sig mod at mindske trykket i hjernen og lukke evt. karudposninger, hvis disse har været årsagen til blødningen. Er blodtrykket forhøjet behandles dette i den akutte fase for at mindske blødningen og trykket i hjernen.

En anden vigtig del af behandlingen, uanset årsagen, er at genoptræne tabte funktioner. Det sker oftest med hjælp fra ergo- og fysioterapeuter samt talepædagoger. Behandlingen bør starte indenfor få døgn, og gerne forsætte over længere tid.

 

Hvordan undgår jeg at få eller forværre tilstanden?

Sund livsstil er den bedste måde at forebygge en apopleksi på. Får man symptomer på en apopleksi er det MEGET vigtigt at man ringer 112 med det samme, da prognosen oftest afhænger af at man kommer hurtigt i behandling. Har man fået en apopleksi er det ud over sund livsstil vigtigt at man tager den ordinerede medicin og følger den lagte genoptræningsplan samt kontroller.

 

Hvordan er forløbet og prognosen?

15% der får en blodprop i hjernen dør indenfor 1 måned. Ved en hjerneblødning er tallet ca. 30%. 5 år overlevelsen er er mellem 40 og 70% afhængig af alder, hvor syg man var inden man fik apopleksien samt i hvilket omfang med følger den ordinerende behandling og efterfølgende kontroller.