Meningitis

Hvilke andre betegnelser findes der?

Hjernehindebetændelse.

 

Hvad er meningitis?

Meningitis er en sygdom med betændelse i de hinder der omgiver hjernen.

 

Hvor hyppig er meningitis?

Meningitis er en relativt sjælden tilstand, der rammer ca. 1 ud 30.000 personer årligt.  

Forekomsten har generelt være faldende de seneste 15 år.

 

Hvorfor får man meningitis?

De meste almindelige bakterier og vira, der medfører meningitis, er hyppigt forekommende, og nogle vi ofte udsættes for. Mange er sågar bærere af nogle af disse bakterier. Det er således uvist hvorfor, oftest sunde og raske personer pludseligt får meningitis af disse infektioner.  

 

Hvad er symptomerne på meningitis?

Meningitis starter oftest med helt almindelige symptomer så som snot, hovedpine, halssmerter, hoste, feber og almen utilpashed. I stedet for langsom at få det bedre, udvikles:

  • Tiltagende hovedpine.
  • Kvalme og opkastninger.
  • Lys- og lydoverfølsomhed.
  • Stivhed i nakken. Personen kan ikke få hagen ned til brystet.
  • Konfusion.
  • Sløvhed.
  • Hududslæt. Oftest små eller rosa pletter på få millimeters størrelse, der spreder sig i løbet af minutter til få timer. Karakteristisk er at udslættet ikke forsvinder hvis man presser et glas ned over det. Det skyldes at udslættet består af små hudblødninger.
  • Helt små børn vil ofte prøve at bøje sig bagover for at mindske smerterne.

 

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen stilles ved en såkaldt lumbalpunktur. En lumbalpunktur er en undersøgelse, hvor man udtager lidt af den væske der omgiver hjernen og rygmarven. Det foregår ved at man stikker en kanyle ind mellem to ryghvirvler i lænderyggen. Væsken aftappes og undersøges efterfølgende.

 

Hvad kan jeg selv gøre?

Ring 112 hvis du har mistanke om meningitis. Vent IKKE til alle symptomerne er tilstede. Det er ikke muligt at skelne de alvorlige bakterielle infektioner fra de virale infektioner, der går over af sig selv.

Vær opmærksom på om nogen i omgangskredsen er syge.

Bliv vaccineret hvis du bor sammen med eller har tæt kontakt i øvrigt med personer som har haft meningitis udløst af meningokokker. Vaccinen er dog ikke 100% sikker. De samme personer tilbydes også antibiotika.

 

Medicinsk behandling:

Meningitis forårsaget af bakterier behandles med antibiotika, binyrebarkhormon og væske ind i blodåren under indlæggelse. Hvis tilstanden er udløst af en virus, behandles med antivirus medicin.

 

Hvordan er forløbet og prognosen?

Bakteriel meningitis er en alvorlig tilstand hvor risikoen for at dø er betydelig hvis ikke behandlingen iværksættes hurtigt. En del oplever i efterforløbet opmærksomhedsforstyrrelser og enkelte udvikler høretab. Virus meningitis har derimod en god prognose, og kun meget få får varige mén.