Træthedsbrud

Hvad er et træthedsbrud?

Et træthedsbrud er et knoglebrud der er opstået som følge af gentagen overbelastning af knoglen, som overskrider dens evne til at reparere sig selv, hvorved den til slut brækker. Træthedsbrud forekommer oftest i underbenets og fodens knogler.

Træthedsbrud kaldes også for stressbrud eller stressfraktur. 

 

Hvor hyppig er træthedsbrud?

Træthedsbrud er en relativt sjælden tilstand, der primært forekommer blandt idrætsudøvere og motionister som løber og/eller hopper.

Tilstanden er lidt hyppigere hos kvinder end mænd. 

 

Hvorfor får man træthedsbrud?

De hyppigste årsager til træthedsbrud er belastning på hårdt underlag (fx jogging på asfalt), utilstrækkelig støddæmpning i løbeskoene, og for hurtigt øgning af træningsintensiteten.

Hos enkelte kan skævheder i fodens knogler øge risikoen.  

 

Hvad er symptomerne på træthedsbrud?

Det primære symptom ved træthedsbrud er oftest akut indsættende stærke smerter i fod eller underben som forværres ved belastning. Smerterne opstår oftest i perioder hvor træningsintensiteten øges. I starten forsvinder smerterne i hvile, for straks at vende tilbage, når man begynder at træne igen. Senere i forløbet bliver smerterne mere vedvarende, hvis ikke man følger den anviste behandling nedenfor. 

 

Hvordan stilles diagnosen?

Træthedsbrud ses oftest dårligt på røntgen, og derfor anvendes primært en knoglescintigrafi eller MR-scanning til at stille diagnosen.

 

Hvordan behandler man træthedsbrud?

Aflastning i 4-8 uger er den primære behandling af træthedsbrud. 

Gips eller støttende bandage anvendes sammen med aflastning ved brud i foden. 

Smertestillende medicin som paracetamol og ibuprofen har oftest god effekt ved behov for smertelindring. Ved kraftigere smerter kan præparaterne kombineres. Husk dog altid at læse anvisningen på indlægssedlen inden opstart

Operation kan i sjældne tilfælde være nødvendig, hvis brudfladerne er skredet meget i forhold til hinanden, og bruddet derfor vil vokse forkert sammen.

 

Hvad skal man være særligt opmærksom på?

Pludseligt opstående smerter i foden eller underbenet, som er opstået i perioder hvor man har øget sin træningsintensitet, kan være tegn på træthedsbrud

 

Hvordan undgår jeg at få træthedsbrud?

Risikoen for træthedsbrud kan nedsættes ved at undgår pludselig øgning i træningsintensiteten 

 

Hvordan er prognosen for træthedsbrud?

Prognosen ved træthedsbrud er oftest god, hvis behandlingen iværksættes hurtigt. Gentagne tilfælde er dog ikke ualmindeligt, og ca. 60% som får et træthedsbrud har haft det tidligere.