Patellofemoralt syndrom

 

Hvad er patellofemoralt syndrom?

Patellofemoralt syndrom er en tilstand med smerter fortil i knæet uden man kan påvise en årsag hertil.

Som definitionen antyder, så kan diagnosen altså først stilles, når man er undersøgt, og alle andre tilstande med lignende symptomer er udelukket. 

Har du ondt i knæet? Så TAG TESTEN. Ved at svare på nogle få simple spørgsmål, får du nogle bud på, hvad det kan være.

Testen er anonym, og kræver ingen brugeroprettelse.

Har du et andet symptom? Så indeholder Sygdomsguiden alle vores online tests. 

 

Hvor hyppig er patellofemoralt syndrom?

Patellofemoralt syndrom er en meget almindelig tilstand, især blandt idrætsaktive personer og overvægtige.

 

Hvorfor får man patellofemoralt syndrom?

Det vides ikke med sikkerhed hvorfor man udvikler patellofemoralt syndrom, men det menes at en ændret lejring af knæskallen, er den primære årsag.

Hvis man er kalveknæet, hypermobil eller har en svækket lårmuskulatur, kan dette disponere til at udvikle patellofemoralt syndrom. 

 

Hvad er symptomerne på patellofemoralt syndrom?

Smerter omkring eller under knæskallen som forværres ved fysisk aktivitet eller når man sidder på hug, er det mest almindelige symptom ved patellofemoralt syndrom.

I starten er kun det ene knæ ramt, men senere rammes ofte begge knæ.

 

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen kan først stilles når andre sygdomme med lignende symptomer er udelukket fx betændt slimhindefold i knæet eller traktions apofysitis. Det vil typisk kræve at man foretager en MR scanning af knæet. Ved patellofemoralt syndrom er MR scanningen normal.

 

Hvordan behandles patellofemoralt syndrom?

Aflastning i forhold til de aktiviteter der udløser tilstanden, og efterfølgende langsom genoptræningen når smerterne tillader det, er den primære behandling af patellofemoralt syndrom.

Smertestillende håndkøbsmedicin som paracetamol og ibuprofen har oftest god effekt ved behov for smertelindring. Ved kraftige smerter kan præparaterne kombineres. Husk dog altid at læse anvisningen på indlægssedlen inden opstart.

Fysioterapi. I langvarige tilfælde kan fysioterapeutisk behandling anbefales. En fysioterapeut har stor erfaring med behandling af patellofemoralt syndrom, og vil i mange tilfælde kunne afhjælpe smerterne betydeligt. Behandlingerne vil ofte bestå af træningsøvelser, massage, tapning, akupunktur og ultralyd mv.

 

Hvordan undgår jeg at få patellofemoralt syndrom?

Da årsagen til sygdommen er ukendt, er der ikke noget du selv kan gøre for at undgå at få den. 

 

Hvordan er forløbet og prognosen?

Patellofemoralt syndrom har en god prognose, og langt de fleste oplever smertereduktion med tiden. 25% opnår dog ikke fuld smertefrihed.